Ledmir.com.ua
+38 (097) 00 55 448Київстар

Види проводів і кабелю, їх застосування

Кабельна промисловість в сучасному світі є досить великою. У кожного виду дроту є своє призначення. Кабелі проведення в основному виготовлені з міді, деякі види з алюмінію. Кожен з них різниться структурою жил. У свою чергу жила може складатися з безлічі проводів, а може бути цілісною, від неї безпосередньо залежить гнучкість кабелю.

 

Існують такі різновиди кабелю: 

Фото

Тип

Структура

Застосування

 

Кабель ВВГ

Зовнішня ізоляція та ізоляція жил з полівінілхлориду, жили гнучкі, можуть бути однодротяними і багатодротовими. Ізоляція стійка до агресивних середовищ, не підтримує горіння. 

Передача і розподіл електроенергії в мережах з напругою до 1000 вольт при промисловій частоті змінного струму 50 Гц. Для прокладки домашніх мереж використовують кабель ВВГ з перетином до 6 кв. мм, для електрифікації приватних будинків - до 16 кв.мм. При монтажі допускається вигин по мінімальному радіусу в 10 розмірів дроти по ширині. 

 

Кабель НУМ

Мідні цільнопроволочні струмопровідні жили з січі-ням (від 1,5 до 35кв.мм), ПВХ ізоляція, не підтримує горіння. Між провідниками ущільнення крейдованому гумою, без галогенів. Кольори ізоляції жил: коричневий, чорний, сірий, синій, жовто-зелений.

Застосуємо в широкому температурному діапазоні від -40 ° C до + 70 ° C, вологостійкий. Призначений для монтажу силових та освітлювальних мереж в промислових і житлових будівлях при максимальній напрузі до 660 вольт (300/500/660). При монтажі допускається вигин по радіусу не менше чотирьох діаметрів кабелю.

 

Кабель (провід) СІП

Алюмінієвий кабель. Жили не мають загальної ізоляції, перетин жили (16-150кв.мм). Ізоляція із зшитого поліетилену. Невоспріімчевий до вологи і сонячних променів

 Це вуличний кабель для виконання ЛЕП, а також відгалужень для індивідуальних вводів.

 

Кабель (шнур) ПВС

Мідний дріт, ізоляляція з вінілу. Кількість жил від 2-х до 5 Перетин (від 0.75 до 16 кв.мм), оболонка заповнює простір між жилами. Робочі температури (від -25 до +40). Стійкий до хі ного впливів.

Широко застосовується в побуті в якості мережевих шнурів різних побутових приладів, наприклад електро чайників, а також в подовж телях. Він призначений для роботи в ланцюгах змінного струму частотою 50 Гц з напругою до 380 вольт, тому провід ПВС використовують і в мережах, де потрібна гнучка дріт для прокладки проводки систем освітлення, розеток.

 

Кабель (шнур) ШВВП

Шнур в вінілової оболонці, з жилами в вінілової ізоляції, плоский. Перетину (0.5 або 0.75 кв. Мм). Витримує температуру від -25 до + 70, вологість 98% Виносить хімічне середовище, має білу або чорну оболонку.

Застосовують для приєднання до мережі побутових приладів, таких як холодильники, пральні машини, прилади особистої гігієни і тд. Він здатний працювати в мережах змінного струму частотою 50 Гц при напрузі до 380 вольт.

 

Кабель КГ

Гнучкий мідний гумовий кабель з багатодротовими жилами, перетин яких змінюється від 0,5 до 240 кв. мм. Число жил від 1 до 5. Гума ізоляції жил - натуральний каучук. Температурний діапазон (-60 до +50). При вологості 98%.

Використовується в промислових установках. Призначений для живлення переносних мобільних пристроїв, таких як теплові гармати, зварювальні апарати, прожектори і тд. Від мережі змінного струму або від генераторів з частотою до 400 Гц при напрузі до 660 вольт, або постійним напря-дружина до 1000 вольт. При монтажі допускається вигин по радіусу не менше восьми зовнішніх діаметрів. Поставляється в бухтах по 100 метрів і більше. Є модифікація КГ нг.

Кабель ВББШв

Броньований кабель з мідними токопропровідними жилами, від 1 до 6 жив, перетин (1,5 до 240 кв.мм). Температура від - 50 до +50. Вологість 98%

Призначений для прокладки мереж електропостачання окремих будинків і споруд, а також електричних установок, як під землею, так і в трубах на відкритому повітрі (для захисту від сонячних променів). Максимальна напруга змінного струму - до 6000 вольт.

  

Основні різновиди проводів:

Фото

Тип

Структура

Застосування

Провід ПБПП (ПУНП)

Плоский монтажний провід, мідні однопроволочна жили, в ПВХ-ізоляції, в ПВХ-оболонці. Жил може бути 2-3, перетин від 1,5 до 6 кв.мм. Діапазон температур від -15 до +50, вологість 98%

Призначений для монтажу освітлювальних систем і проводки розеток в будівлях, при максимальній напрузі змінного струму промислової частоти в 250 вольт. При монтажі допускаються вигини радіусом не менше десятиразової ширини.

Провід ППВ

Плоский провід, однопроволочні мідні жили в ПВХ ізоляції. 2-3 жили, перетин (0.75-6кв.мм), температура від -50 до +70, допустима вологість 100%.

Призначення для монтажу стаціонарних освітлювальніх систем и побутових мереж електріфікації, Які прокладаються Всередині будівель. Максимальна напряжение зі ставлять 450 вольт при змінному струмі частотою до 400 Гц. При монтажі допускається вигінна радіусом НЕ менше десятіразової ширини.

Провід АПВ

Алюмінієвий одножильний провід круглого перетину в ПВХ ізоляції. Буває сплетений (перетин від 2.5 до 16кв.мм), багато- дротовим (від 25 до 95), Температура від -50 до +70.

Застосовується при монтажі розбраті ділильних щитів, силових мереж, освітлювальних систем, електро- обладнання, наприклад верстатів. Може працювати під напругою до 750 вольт при змінному струмі частотою до 400 Гц, або при постійному струмі з напругою до 1000 вольт.

Провід ПВ1

Мідний одножильний провід круглого перетину в ПВХ ізоляції. Многоповолочная жила (від 16 до 120 кв .мм), однодротова (від 0.5 до 10 кв. Мм), температура від -50 до +70, вологість 100%.

Для електрифікації, починаючи з монтажу розподільних щитів і освітлювальних систем, закінчуючи намотуванням обмоток трансформаторів для побутових потреб. Провід розрахований на напругу до 750 вольт при змінному струмі частотою до 400 Гц, і до 1000 вольт при постійному струмі. Прокладають або в приміщеннях, або в зовнішніх умовах, але в захисних трубах, гофра, або в кабельних каналах.

Провід ПВ3

Мідний одножильний провід круглого перетину в ПВХ-ізоляції. Багатодротяна жила перетин від 0,5 до 400 кв. мм. Ттемпература від -50 до +70, ізоляція стійка до впливів агресивних середовищ, вологість 100%.

Монтаж розподільних щитів, проводка освітлювальних систем, електропроводка для живлення устаткування в промислових цехах і тд. Провід розрахований на напругу до 750 вольт при змінному струмі частотою до 400 Гц, і до 1000 вольт при постійному струмі. Прокладають в приміщеннях, у зовнішніх умовах, в захисних трубах, гофра, або в кабельних каналах. При прокладанні проводки по стояках в будинках. Популярний в автомобільному тюнінгу.

Статті