Ledmir.com.ua
+38 (097) 00 55 448Київстар

Умовні позначення: Захист від впливу вологи і пилу. Кліматичне виконання

Захист від впливу вологи та пилу

Система IP (International Protection - Міжнародний Захист) класифікує світильники відповідно до наявного ступеня захисту від попадання в них сторонніх предметів, пилу і води. Позначення ступеня захисту складається з букв IP і двох цифр:

Перша цифра (захист від твердих тіл та пилу) Друга цифра (захист від води)
захисту немає                                                                                           0   захисту немає                                                                                      
1 захист від твердих тіл розміром 50 мм 1 захист від крапель води, падаючих вертикально
2 захист від твердих тіл розміром більш 12 мм 2 захист від крапель води, падаючих під кутом
3 захист від твердих тіл розміром більш 2.5 мм 3 захист від дощу
4 захист від твердих тіл розміром більш 1 мм 4 захист від бризків води
5 захист від пилу 5 захист від струменів води
6 повний захист від пилу 6 захист від хвиль води
    7 захист при зануренні у воду
    8 захист при довготривалому зануренні у воду

Найбільш розповсюдженими є наступні класи захисту (IP класи):

IP20
Світильники можуть застосовуватися тільки для внутрішнього освітлення в нормальному незабрудненому середовищі. Типові області застосування: офіси, сухі і теплі промислові цехи, магазини, театри.

IP21/IP22
Світильники можуть застосовуватися в неопалюваних (промислових) приміщеннях і під навісами, так як вони захищені від попадання крапель і конденсації вологи.

IP43/IP44 
Світильники тумбові і консольні для зовнішнього вуличного освітлення. Тумбові світильники встановлюються на невеликій висоті і захищені від проникнення всередину дрібних твердих тіл, а також дощових крапель і бризок. Для промислових світильників, які використовуються для освітлення високих цехів, і вуличних світильників, поширеною комбінацією є захист електричного блоку по класу IP43 (для забезпечення безпеки), а оптичного блоку по класу IP54 / IP65 (щоб запобігти забрудненню відбивача і лампи).

IP50 
Світильникі для пилових середовищ, захищені від швидкого внутрішнього забруднення. Зовні світильники IP50 можуть легко очищатися. На об'єктах харчової промисловості слід застосовувати закриті світильники, в яких передбачений захист від попадання уламків скла від випадково розбитих ламп в робочу зону. Хоча ступінь захисту передбачає забезпечення працездатності самого світильника, вона також означає, що окремі частинки не можуть випасти з корпусу, що відповідає вимогам харчової промисловості.

Для освітлення приміщень з підвищеною вологістю світильники IP50 застосовувати не можна.

IP54
Традиційний клас для водонепроникного виконання. Світильники можна мити без будь-яких негативних наслідків. Такі світильники також часто використовуються для освітлення цехів харчової промисловості, робочих приміщень з підвищеним вмістом пилу і вологи, а також під навісами.

IP60 
Світильники повністю захищені від накопичення пилу і можуть використовуватися в дуже пиловому середовищі (підприємство з переробки вовни і тканин, в каменоломнях). Для освітлення підприємств харчової промисловості світильники у виконанні IP60 зустрічаються рідко, частіше там, де потрібно IP60, застосовують клас IP65 / IP66.

IP65
IP65/IP66 відносяться до струєзахищених світильників, які застосовуються там, де для їх очищення використовуються струмені води під тиском або в пиловому середовищі. Хоча світильники не є повністю водонепроникними, проникнення вологи не робить ніякої шкоди їх функціонуванню. Світильники часто випускаються в ударозахищеному виконанні.

IP67/IP68
Світильники цього класу можна занурювати в воду. Можуть застосовуватися для підводного освітлення басейнів і фонтанів. Світильники для освітлення палуби кораблів також відповідають цьому класу захисту. Метод випробувань не має на увазі, що світильники з IP67 / IP68 також задовольняють вимогам класу IP65 / IP66.

Климатичне виконання

Позначення кліматичного виконання для виробів, призначених для експлуатації на суші, річках, озерах:

У            для мікрокліматичних районів з помірним кліматом;                                                                                                                                         
ХЛ для макрокліматичних районів з холодним кліматом;
УХЛ для макрокліматичних районів з помірним кліматом і холодним кліматом;
Т для макрокліматичних районів з сухим і вологим тропічним кліматом;
О для всіх макрокліматичних районів суші, крім району з дуже холодним.

Категорії розміщення виробів:

  1. для експлуатації на відкритому повітрі;
  2. для експлуатації під навісом або в приміщенні, де умови такі ж, як на відкритому повітрі, за винятком сонячної радіації;
  3. для експлуатації в закритих приміщеннях з природною вентиляцією без штучно регульованих кліматичних умов, де коливання температури, вологості повітря, а також вплив піску і пилу істотно менше, ніж на відкритому повітрі (в металевих з теплоізоляцією, кам'яних, бетонних, дерев'яних приміщеннях);
  4. для експлуатації в приміщеннях зі штучно регульованими кліматичними умовами (в закритих опалювальних або охолоджуваних і вентильованих підземних приміщеннях);
  5. для експлуатації в приміщеннях з підвищеною вологістю (в неопалюваних і не вентильованих підземних приміщеннях, в тому числі в шахтах, а також в таких суднових, корабельних та інших приміщеннях, в яких можлива тривала вологість на стінах і стелі).

Позначення кліматичного виконання:

ПозначенняКатегорія розміщення Значення температури повітря при експлуатації,
град. С
РобочеГраничне
НижнєВерхнєНижнєВерхнє
У 1, 2 - 40 + 40 - 50 + 45
У 3 - 10 + 40 - 10 + 45
ХЛ 1, 2 - 60 + 40 - 60 + 45
ХЛ 3 - 10 + 40 - 10 + 45
УХЛ 1, 2 - 60 + 40 - 60 + 45
УХЛ 3 - 10 + 40 - 10 + 45
Т 1, 2, 3 - 10 + 45 - 20 + 55
Т 4 + 1 + 45 + 1 + 55
О 1, 2 - 60 + 45 - 60 + 55

Інформація дана по ГОСТ 15150-69 "Машини, прилади та інші технічні вироби. Виконання для різних кліматичних районів. Категорії, умови експлуатації, зберігання і транспортування в частині впливу кліматичних факторів зовнішнього середовища".

Приклад: світильник кліматичного виконання УХЛ-1 призначений для експлуатації на відкритому повітрі при робочих температурах навколишнього середовища від - 60 до + 40 градусів Цельсія.

Статті