Ledmir.com.ua
+38 (097) 00 55 448Київстар

Типи і розміри цоколів ламп

Дуже важливою відмінною рисою при виборі лампи є її цоколь. У системі цоколів є своя система позначень, яка складається з декількох елементів - букв і цифр. Перша літера вказує на тип цоколя:

E - вказує на те, що даний цоколь різьбовий (цоколь Едісона).
G - говорить про те, що даний цоколь штирьовий.
P - то, що це фокусуючий цоколь.
R - означає, що даний цоколь з втопленим контактом.
B - вказує на те, що даний цоколь штифтовий (він же байонет)
S - говорить про те, що цоколь - софітний.

Також в назві цоколя присутні цифри, які в свою чергу вказують на діаметр сполучної частини цоколя або відстань між штирями.

Резьбовий цоколь (Е27, E14, E40 та інші)

Літерне позначення «Е» (Edison/Едісон) в назві виду означає гвинтовий пристрій. Цифра, яка йде після літери в класифікації, відповідає зовнішньому діаметру в міліметрах.

Лампи з цоколем E27 (ES) - це ті самі "лампочки Ілліча", до яких ми всі вже давно звикли. Цоколь Е27 є різьбовою системою швидкого з'єднання патрона і лампи з діаметром 27 міліметрів.

Лампи з цоколем E14 (SES) - теж вельми популярний цоколь, так звані "міньйони" для мініатюрних класичних ламп. Практично в будь-якій квартирі знайдеться місце, де встановлені лампи з даними цоколем. Найчастіше це кухня, коридор або ванна кімната.

Також зустрічаються такі різьбові цоколі, щоправда значно рідше:

  • Е5 - мікроцоколь (LES) з 5 мм в діаметрі.
  • Е10 - мініатюрний цоколь (MES) з 10 мм в діаметрі.
  • Е12 - мініатюрний цоколь (MES) з 12 мм в діаметрі.
  • Е17 (110 В) - малий цоколь (SES), де діаметр дорівнює 17 мм.
  • Е26 (110 В) - середній цоколь (ES) з діаметром 26 мм.
  • Е40 - великий цоколь (GES), діаметр 40 мм (лампи з таким типом цоколя, часто використовуються при вуличному освітленні).
Штирьовий цоколь (G4, GU5.3, G9, G13, G23, G53, GX53)

Позначається буквою G. Використовується штирьова система з'єднання лампи з патроном. Цифри в позначенні показують відстань між центрами штирьків (на малюнку ця відстань дорівнює N), а для більшої кількості штирьків діаметр окружності, на якій розташовані центри штирьків.

Тип цоколя GЦоколь G4 розроблений для мініатюрних ламп з корпусом MR11, які широко використовуються для декоративного світлового оформлення завдяки своєму яскравому точковому світлу. В основному це низьковольтні лампи для напруги 12V або 24V. Переваги цих ламп проявляються, перш за все, у вбудованих стельових світильниках, люстрах і гнучких системах освітлення.

Тип цоколя GU5.3Цоколь GU5.3 - найбільш часто зустрічається в лампах з типом корпусу MR16, які використовуються для декоративного підсвічування в підвісних і натяжних стелях в квартирах і будинках. Не рідко лампи з цим цоколем можна побачити у вітринах магазинів і в торговому обладнанні.

Тип цоколя G9Цоколь G9 - теж штирьовий цоколь, у вигляді двох витягнутих петельок дроту з відстанню між штирями 9 мм. Лампи з цоколем G9 застосовуються в світильниках акцентного і декоративного освітлення, останнім часом часто зустрічаються в люстрах для дому. Контактний цоколь дуже зручний у використанні - установка і заміна ламп є швидкою і простою.

Тип цоколя G13Цоколь G13 - штирьовий цоколь з відстанню між штирями 13 мм. Лампи з даними цоколем найчастіше встановлюються в світильники типу Армстронг, ЛПО, ЛВО, ЛСП та інших.

Трубчасті люмінесцентні лампи Т8 і світлодіодні лампи Т8 мають однаковий цоколь G13 і є аналогами.

Тип цоколя G23Цоколь G23 - це цоколь з відстанню між штирями 23 мм. Лампи з таким цоколем часто використовуються в настільних лампах, світильниках для душових і ванних кімнат. Цокольні гнізда таких ламп мають спеціальні отвори для монтажу в звичайні настінні світильники.

Тип цоколя GX53Цоколь GX53 - цоколь, поширений в лампах для житлових і офісних приміщень в підвісних і натяжних стелях за рахунок невеликої висоти лампи. Лампи з даними цоколем так само зручні для точкового підсвічування спрямованим світлом в гардеробних кімнатах, кухонних гарнітурів, дзеркал в прихожих, а також вітрин і прилавків в магазинах.

Тип цоколя G53Лампа з цоколем G53 використовується в тих областях, де потрібно спрямоване освітлення, наприклад, створювати акцентне освітлення об'єктів в торгових залах, ресторанах, в ексклюзивних бутиках і галереях, в приміщеннях з високими стелями, можна висвітлювати сцену. Лампа з таким цоколем найчастіше використовується в світильниках з шарнірним кріпленням лампи типу "кардан".

Наші співробітники допоможуть вам підібрати світлодіодну лампу з потрібним цоколем.

Статті