Ledmir.com.ua
+38 (097) 00 55 448Київстар

Типи прожекторів і їх застосування

Прожектор - це освітлювальний прилад, призначений для освітлення територій, конструкцій або певних об'єктів. Це потужне джерело спрямованого світла.

Прожектор Леонардо да ВінчіКреслення першого прожектора було складене ще Леонардо да Вінчі. Прожектор являв собою ящик, з одного боку якого розташовувалася велика скляна лінза, а всередині знаходилася свічка. Таким чином, Великому винахідникові вдалося домогтися спрямованого світла.

Ясна річ, що з часом конструкція модернізувалася і матеріали використовуються вже більш технологічні, але принцип роботи по суті такий і лишився.

Найбільш ефективними і доступними в даний момент є LED прожектори. Конструкція світлодіодних прожекторів трохи відрізняється від їх попередників. Так як для довгої роботи діодів, є потреба у додатковому скидання тепла, в конструкцію додався радіатор, а в більш потужних прожекторах може використовуватися активне охолодження у вигляді кулера (вентилятора). У деяких моделях для отримання більш вузького або широкого кута розсіювання застосовується оптика - лінза, саме вона надає можливість керувати кутом світла світлодіодного прожектора.

Конструкція світлодіодного прожектораНайпоширеніша конструкція світлодіодного прожектора така:

  1. Корпус прожектора
  2. Відбивач
  3. Розсіювач
  4. Світлодіод (може бути COB - матриця, або SMD - плата з певною кількістю LED)
  5. Радіатор
  6. Драйвер - блок живлення для світлодіодів

Сучасні світлодіодні прожектори впевнено зайняли перші місця за кількістю використання в таких напрямках:

  • Побутове освітлення - освітлення прибудинкових територій приватних і багатоквартирних будинків.
  • Промислове освітлення - освітлення територій підприємств і освітлення складів і промислових приміщень.
  • Ландшафтне освітлення - підсвічування певних об'єктів і створення світлових картин.
  • Архітектурне освітлення - підсвічування фасадів будівель і споруд, що підкреслює їх виразні архітектурні особливості в темний час доби.

Хотілося б відзначити, що прожектори - це в першу чергу освітлювальний прилад, який призначений для використання в екстремальних погодних умовах і вимоги до герметичності для них підвищені. Рекомендація до корпусу прожекторів за ступенем захисту від проникнення вологи і пилу - вони повинні відповідати IP 65 і вище.

LED прожектори, для цих завдань, можна купити у нас на сайті за доступною ціною. Також Ви можете забрати їх у нас в офісі або замовити доставку.

Статті