Ledmir.com.ua
+38 (097) 00 55 448Київстар

Світловий дизайн: що це, яким буває освітлення, як підібрати джерело світла і зробити простір комфортним

Краса інтер'єру і рівень комфорту перебування в просторі багато в чому залежать від освітлення. Можна просто встановити якісь світильники і не переживати. Але тоді є ймовірність, що в кімнаті, навіть з хорошим ремонтом, буде некомфортно. Правильно розташувати світильники допомагає світловий дизайн. Фактично, будь-який проект дизайнера починається саме з підбору точок освітлення і їх можливостей. Ми розповімо вам, що таке світловий дизайн, яким буває освітлення і як правильно підібрати освітлювальні прилади.

ЩО ТАКЕ СВІТОВИЙ ДИЗАЙН

Світловий дизайн - це система розподілу приладів освітлення в просторі відповідно до безлічі критеріїв. Світло повинне вирішувати ряд завдань, серед них функціональні, емоційні та естетичні. Світловий дизайн дозволяє правильно розподілити прилади так, щоб користувачеві було комфортно перебувати в просторі, висвітлення було б раціональним і вигідним з точки зору обслуговування і підкреслювало кращі частини інтер'єру.

Світловий дизайн в інтер'єрі має головне завдання: організувати комфортний простір, в якому буде затишно перебувати. Тому будь-який дизайнер починає з планування освітлення. Крім того, є певні правила і вимоги СНиП по розміщенню світлового обладнання. Як правило, проводиться світловий аудит. Наша компанія «Ледмір» пропонує послуги світового аудиту, завдяки якому розміщення електрообладнання буде не тільки комфортним, але і правильним.

Світловий дизайн інтер'єру включає аудит і є необхідною складовою якісного і безпечного ремонту. За допомогою освітлення не тільки організовується простір, але і створюється потрібна атмосфера, підкреслюються деталі, виділяються особливості інтер'єру.

ЯКИМ БУВАЄ ОСВІТЛЕННЯ

Здавалося б, як освітлення може відрізнятися, але насправді, воно має безліч параметрів. Ми не будемо вдаватися в теорію світла, а поговоримо про основні критерії. Світло має два основних параметри: колір і світло. Можуть бути різні відтінки, вони залежать від самого джерела світла. Наприклад, лампа розжарювання має жовтий відтінок світла, при цьому є промені синього і фіолетового кольору. Тому якщо в інтер'єрі присутні сині або зелені кольори, лампа розжарювання буде поглинати їх.

Штучне освітлення повинно бути наближене до природнього денного джерела світла. У цьому допомагають світлодіодні лампи. Вони також мають великий спектр параметрів, але все ж таки набагато приємніше і безпечніше для ока людини. При цьому рівень споживання енергії на порядок нижче, ніж у ламп розжарювання. Ефективність світлодіодних ламп в 6-8 разів вище, ніж у ламп розжарювання, але головне, вони практично не змінюють кольоровості інтер'єру і не поглинають кольору.

Освітлення має кілька видів потоків, і використовується для різних завдань. Ось основні з них:

  • Точкове світло. Світловий потік виходить з локальної точки і спрямований також в певну точку. До таких світильників можна віднести настільні світлодіодні лампи, бра, торшери або трекові LED світильники.
  • Розсіяне пряме світло. Воно покриває значну частину площі, ще його називають основним або фоновим світлом. Як правило, це великі світильники в центрі кімнати, створюють загальне освітлення. Сюди відносяться люстри, світлодіодні світильники, настінні світильники. Вважається, що в кожній кімнаті повинен бути хоча б одне джерело фонового розсіяного світла.
  • Декоративне освітлення. Використовується для акцентування уваги на елементах інтер'єру або екстер'єру і в якості невеликої додаткової підсвічування. Сюди відносяться світлодіодні лампи, гнучкий неон, невеликі світильники, садово-паркові світлодіодні світильники.

Залежно від завдань, підбирається необхідне джерело світла. Саме для цього і потрібен світловий дизайн.

ЯК ОСВІТЛЕННЯ ВПЛИВАЄ НА ЕМОЦІЙНЕ СТАН ЛЮДИНИ

Важко заперечувати, що освітлення впливає не тільки на зовнішній вигляд інтер'єру, але і на емоційний стан людини. Проводячи дослідження, вчені прийшли до висновку, що освітлення безпосередньо впливає на настрій людини, його емоційне і фізичне здоров'я. Освітлення може приносити як користь, так і шкоду. Тому, розробляючи світловий дизайн, варто враховувати ряд властивостей, які дає освітлення. Ось основні рекомендації:

  • Жовте світло. Воно корисне для очей, не тисне, зручне і приємне. Створює атмосферу затишку і комфорту. Саме тому раніше використовувалися тільки жовті лампи. Але воно спотворює кольоровість об'єктів. Однак можна застосовувати філаментні лампи зі світлодіодами, або вибирати LED лампи теплих відтінків.
  • Біле освітлення підвищує працездатність. Ви помічали, що в офісах переважно встановлюється яскраве біле освітлення? Все тому, що цей колір максимально наближений до денного. Воно концентрує, зосереджує. Але і стомлює досить швидко, тому варто ставити його тільки в просторах, де потрібна зосередженість.
  • Червоне освітлення створює атмосферу інтимності, заряджає бадьорістю і енергією, але здатне навіть підняти тиск. Тому використовувати такий тип освітлення рекомендується тільки в просторах, де немає необхідності зосередженості і створення затишку.
  • Помаранчеві відтінки провокують апетит, тому сьогодні багато закладів в залах ставлять філаментні LED лампи. А ще він збільшує пульс, створюючи легку збудженість, тому яскраві помаранчеві лампи використовують в деяких торгових залах.
  • Блакитне освітлення максимально розслаблює, знижує тиск і заспокоює. Тому у вітальнях кімнатах нерідко використовують світлодіодні лампи холодних відтінків. Освітлення як би біле, але при цьому блакить створюється за рахунок холодного світіння.
  • Зелене світло позитивно впливає на дітей, комфортний для очей. Тому в дитячих рекомендується ставити світильники або торшери, що створюють зелене свічення.
  • Синій чи фіолетовий світло в житлових приміщеннях використовується вкрай рідко. Вся справа в тому, що він діє дратівливо, напружує і пригнічує. Але при цьому зосереджує і провокує на швидкі реакції. У просторі, де потрібно перебувати тривалий час, таке освітлення не використовується.

Розробляючи світловий дизайн, необхідно обов'язково враховувати, якого кольору будуть світильники, і яке світло в результаті буде створено. Від цього залежить, наскільки комфортно буде перебування в просторі.

ОСНОВНІ ПРАВИЛА ПОСТАНОВКИ СВІТЛА

Щоб освітлення було максимально ефективним, необхідно дотримуватися основних правил постановки світлового обладнання. Вони допомагають створити гармонійний дизайн і виділити важливі елементи інтер'єру. У світловому дизайні правила постановки наступні:

  • Світлове оформлення обов'язково повинно поєднуватися з основним кольором інтер'єру і відповідати йому. Воно може бути в тон, доповнюючи його, або контрастувати. Але всі кольори світильників повинні відповідати загальному дизайнерському рішенню.
  • Потік світла здатний розтягувати візуально приміщення, створюючи подовжені форми. Тому варто продумувати напрямок джерел світла, щоб створити максимально велику площу.
  • Якщо в приміщенні досить природного освітлення, а сам дизайн світлий, то використовується рівномірний тип світла. Якщо ж дизайн виконаний в темних тонах, обов'язково потрібно підсвічувати кожну зону окремо.
  • Якщо ви створюєте робочу зону, то необхідно використовувати білий світ, він найкращим чином впливає на продуктивність і концентрацію.
  • Якщо предмети інтер'єру світлих відтінків, то підсвічують їх кольоровим освітленням, тому що звичайний білий світ буде їх просто засвічувати. Якщо ж в інтер'єрі використовуються яскраві деталі, краще застосовувати світле освітлення, яке не деформує кольоровість.
  • В кімнаті можуть бути зони з невеликою освітленістю, але краще уникати насичених тіней і повної відсутності світла.
  • Використовуючи холодні відтінки можна домогтися візуального розширення стін і збільшення обсягу кімнати.

Використовуючи ці правила, дизайнер підбирає необхідну кількість джерел освітлення, їх зовнішній вигляд і параметри ламп. Правильна постановка світла - це запорука загальної якості інтер'єру та дизайну.

ЯК ПІДІБРАТИ ОСВІТЛЮВАЛЬНІ ПРИЛАДИ

Вибираючи освітлювальні прилади, необхідно звертати увагу на декілька параметрів. Не буває поганих або хороших ламп або світильників. Ви ж не думаєте, що виробник буде розробляти спеціально поганий світильник? Просто у кожного світлодіодного світильника є свої завдання. Неправильний підбір призводить до того, що модель не здатна виконати поставлені завдання, відповідно, ми вважаємо, що це поганий світильник. Насправді ж, завдання світлового дизайну - підібрати правильно кількість світильників і їх типаж так, щоб кожен з них виконував окремі завдання, а разом вони виглядали гармонійно.

Переваги і недоліки визначаються для кожного типу світильника індивідуально. Найчастіше вони залежать від матеріалу, з якого виготовлені. Що стосується ламп, то вони підбираються по параметру потужності світіння і світлової температури. Давайте розберемо особливості деяких типів освітлювальних приладів, які допоможуть правильно провести світловий дизайн і створити потрібну атмосферу.

Плюси і мінуси люстр

Стельові і підвісні світлодіодні люстри - один з найбільш поширених типів світильників. Вони використовуються як у великих, так і в маленьких просторах. Можна легко поміняти лампу, існує велика кількість моделей, тому нескладно підібрати потрібний варіант. Вони відрізняються за матеріалом, кожен з яких має свої переваги і недоліки. Давайте розглянемо їх.

  • Металеві люстри. Вони міцні, довговічні, їх легко мити. Але маса люстри велика, потрібно міцне кріплення. Вартість такої моделі висока.
  • Скляні стельові люстри. Один з часто використовуваних варіантів. Дуже велика кількість форм, кольорів, скло легко миється. Але є один головний недолік - крихкість.
  • Дерев'яні люстри. Суворі, екологічно чисті, дуже красиві, добре вписуються в інтер'єр з дерев'яними меблями. Але вимагають підвищеного догляду, схильні до впливу дії світла, тому можуть змінювати колір з часом.
  • Кришталеві стельові люстри. Дуже презентабельно виглядають, створюють ефект гри світла. Але тендітні, а вартість їх дуже висока.
  • Пластикові моделі. Легкі, велика кількість колірних рішень, безліч форм. Але виглядають «дешево», а пластик має властивість втрачати кольоровість від джерел освітлення.
  • Текстиль. Оригінальні моделі люстр, виглядають привабливо, але потрібно ретельно підбирати дизайн інтер'єру. Вони мають властивість забруднюватись, а також є ризик загоряння.

В цілому, стельові люстри виглядають привабливо, є основним фоновим джерелом світла. Але їх монтаж скрутний, є певні складнощі в догляді, вони не підходять для низьких стель.

Переваги та недоліки світильників

Світлодіодні світильники - сучасне рішення для будь-якого інтер'єру. Вони практичні, комфортні, легко монтуються, прості в обслуговуванні. Ці світлодіодні моделі мають безліч дизайнерських варіацій, тому підібрати під стиль потрібний не складе труднощів. У нашому інтернет-магазині «Ледмір» ви знайдете безліч LED світильників. Переваги вони мають такі:

  • довговічні, їх термін служби складає 25000 годин і більше, в залежності від моделі;
  • споживають мало енергії при забезпеченні достатньої кількості освітлення;
  • великий вибір, починаючи від потужності, закінчуючи температурою світлового потоку, не менше великий вибір з точки зору дизайну;
  • високий рівень коефіцієнта корисної дії, вони економічні і прості в обслуговуванні;
  • багато моделей світильників мають високий клас захисту, завдяки чому їх можна використовувати в технічних приміщеннях, на вулицях;
  • завдяки компактності можна реалізувати практично будь-які дизайнерські рішення;
  • міцні і надійні;
  • безпечні, не виділяють шкідливих компонентів, ризик загоряння практично відсутній.

Це далеко не всі плюси світлодіодних світильників. Вони використовується не тільки в сучасному дизайні, але і в класичних рішеннях. Світловий дизайн якраз допомагає впровадити правильно світлодіодний світильник в простір. Однак є й мінуси:

  • спочатку вартість світлодіодного світильника може бути трохи вище альтернативних рішень, однак на тривалій дистанції він окупиться і буде набагато вигідніше;
  • світлодіоди з часом можуть почати втрачати яскравість, тому світло тьмяніє, дизайнер повинен враховувати цей факт при проектуванні світлового дизайну;
  • вбудований діод який перегорів в світильнику замінювати складно, іноді вигідніше поміняти весь світильник;
  • для роботи необхідний LED драйвер, в більшості світильників він вже вбудований, але якщо ставиться нестандартне освітлення, буде потрібно додаткове обладнання.

Незважаючи на ряд недоліків, світлодіодні LED світильники - це відмінне рішення для сучасного дизайну.

Як підбирається вуличне освітлення

Світловий дизайн вирішує завдання не тільки освітлення інтер'єру, але і роботу з екстер'єром. Зовнішнє освітлення встановлюється з певною функцією: освітлення прибудинкової ділянки або території, підвищення рівня безпеки, забезпечення належної кількості світла в темну пору доби.

Вуличне освітлення відноситься до функціонального. У проекті дизайнер повинен приділити особливу увагу організації функціонального освітлення, так як нерідко вимоги СНиП зобов'язують організувати достатню кількість світла, особливо якщо це комерційний простір.

Для ландшафтного дизайну підбираються невеликі світильники на ніжках, які вставляються прямо в землю. Для освітлення великої площі слід використовувати ліхтарні стовпи. Також вуличний світильник можна поставити на стіну будинку. Для оптимізації функціональності встановлюється датчик руху, а ландшафтні світильники ставляться з використанням сонячних батарей.

Впровадження декоративних джерел світла в інтер'єр

Декоративні джерела світла виконують завдання акцентування уваги і виділення зони інтер'єру. В якості декоративного джерела світла можна використовувати світлодіодну стрічку, настінні бра, гнучкий неон, невеликі точкові світильники, трекові системи та інші. Під час розробки світлового дизайну фахівець повинен ретельно продумати, які зони потребують декоративному освітленні і як його краще реалізувати.

Навіщо це потрібно? Візуальне розширення простору, акцентування уваги на об'єкті, приховування контрастних тіней - це тільки частина завдань, які виконує декоративне освітлення. Нерідко з його допомогою можна маніпулювати простором. Наприклад, встановити світло напроти дзеркала, створивши ефект великої кількості джерел.

ЯК ПРАВИЛЬНО РОЗРАХУВАТИ КІЛЬКІСТЬ СВІТИЛЬНИКІВ І ЩО ТАКЕ СВІТОВИЙ АУДИТ

Щоб правильно розрахувати кількість світильників в кімнаті, необхідно провести світловий аудит. Це незалежна оцінка особливостей архітектури та інтер'єру, що дозволяє правильно розмістити джерела штучного освітлення. Вона необхідна для того, щоб будівля відповідала нормам СНиП, але куди важливіше, щоб створити дійсно потрібну кількість світла.

Принцип «Чим більше, тим краще» тут не працює. Надлишок освітлення буде не тільки бити по кишені, але і створювати негативні емоційні умови. Тому потрібно все розрахувати, враховуючи параметри КПО.

КПО - це коефіцієнт природної освітленості. Це параметр, який показує співвідношення природної освітленості приміщення до загальної. Є певні вимоги до деяких кімнат. Наприклад, в передпокоях, ванних кімнатах і туалетах не обов'язково повинно бути природне джерело освітлення. Але в спальні показник КПО повинен бути 0,5, як і в кухні або їдальні. У дитячій кімнаті він повинен досягати 0,7, а в робочому кабінеті - 1,0.

Як розраховується КПО:

Вимірюється освітленість кімнати спеціальним приладом. Наприклад, вона становить 300 лк. Далі вимірюється освітлення у відкритому просторі, яке є суміжним. Якщо це балкон, отже, потрібно на нього вийти. Або просто відкрити вікно і виміряти показник. Наприклад, він склав 600 лк. В такому випадку КПО - це співвідношення 300/600 = 0,5.

Наведені вище параметри є мінімальними до організації світла в приміщенні. Далі фахівець повинен розрахувати необхідну кількість світильників, щоб КПО був не менший мінімальних значень.

Звичайно, це не єдиний параметр. Враховується безліч інших чинників. Саме тому і потрібен світловий аудит. Замовити його можна в компанії «Ледмір». Ми проводимо світловий аудит і складаємо докладні звіти, що дозволяють правильно створити світловий дизайн.

ВИСНОВОК

Світловий дизайн - це частина розробки загальної концепції дизайну. Саме з вибору світильників, кількості точок освітлення і їх зовнішнього вигляду починається робота дизайнера. Важливо створити достатню кількість освітлення, зробити його комфортним і приємним. Крім того, саме світло дозволяє грати з простором, розширювати або звужувати його, створювати візуальні ефекти і максимально використовувати можливості інтер'єру. Приділяйте увагу організації освітлення і робіть простір комфортним.

Статті